„Zvěřina je jedno z nejkvalitnějších mas, protože obsahuje velmi malé množství tuku a vysoký podíl bílkovin. Obecně má zvěřina vysokou dietetickou hodnotu,“ vysvětluje Petr Veselý, hlavní lovčí a zpracovatel zvěřiny ŠLP Křtiny. Přirozený chov zvěře nezatěžuje životní prostředí, a tak se dá říct, že je jedním z nejšetrnějších způsobů výroby potravin.
Zvěř žije volně v přírodě, živí se pouze přirozenou potravou a je pravidelně odborně sledována. Školní podnik zvěřinu zpracovává ve vlastní bourárně ve Křtinách, kam vyškolení myslivci sváží prvotně očištěné úlovky. „Odborně proškolený personál zvěř umístí do chladicího zařízení, kde je důkladně zkontrolována a zpracována ke koncovým odběratelům,“ říká k postupům Veselý. Maso je vykostěno, naporcováno a vakuově zabaleno, což zajišťuje prvotřídní kvalitu i chuť.
V současné době je lovecká sezóna ve své nejbohatší fázi. K dispozici je tak srnčí maso, kančí, dančí i jelení nebo mufloní. Největší zastoupení má v tuto chvíli časově velmi omezené srnčí maso. Veselý však upozorňuje, že nabídka zvěřiny se mění velmi často. „Vzhledem k sezónnosti a přírodním zákonům je velmi těžké odhadnout, jaké maso bude v následujícím období k dispozici. V jednom týdnu se tak může objevit v nabídce jen srnčí maso, zatímco další týden může být nabídka zvěřiny výrazně pestřejší,“ vysvětluje lovčí.
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, který vlastní Mendelova univerzita v Brně, zpracovává zvěřinu již dlouhou dobu. Ta pochází z více než 10 000 hektarů univerzitního lesa, které rostou od severního okraje Brna až do Moravského krasu. ŠLP Křtiny pěstuje lesy šetrným způsobem, využívá tak přirozené síly přírody a omezuje například holoseče. Letos – kvůli kůrovcové kalamitě – vysadí 800 tisíc sazenic na ploše 104 hektarů. Stavy zvěře je nutné přiměřeně regulovat mimo jiné kvůli zamezení totálním škodám okusem, loupáním a vytloukáním.
Více informací o možnosti odběru zvěřiny naleznete na webu: www.cerstva-zverina.cz
Kontakt pro bližší informace: Petr Veselý tel.: 702 087 957
Více aktualit
-
Uplatnění principů Ekodesignu v procesu přípravy výroby je název projektu, na němž spolupracuje Ústav designu a nábytku s firmou EMBRE s.r.o., do jejichž postupů výroby budou praktické výstupy projektu implementovány. Hlavní zaměření společnosti…3. 9. 2025
-
Vědecká expedice v Mongolsku: nové nálezy motýlů i varovné známky ekologické…
Odborníci Mendelovy univerzity ve spolupráci s kolegy z dalších vědeckých instituci v rámci letního třítýdenního pobytu v Mongolsku prováděli mapování biodiverzity se zaměřením na jihozápadní část země, oblast Gobijské Altaje.…25. 8. 2025 -
MENDELU přivezla do Mongolska hravou lesní pedagogiku
Široké spektrum odborníků MENDELU strávilo tři intenzivní týdny v Mongolsku, během nichž se věnovali tématům z oblasti lesnictví, biodiverzity a posilování vztahu mezi lesem a společností. Do této sekce spadal i propracovaný program lesní…11. 8. 2025 -
Pěstování kávy má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost, agrolesnický systém…
Káva v celosvětovém měřítku poskytuje obživu 125 milionům lidí. Prognostické modely ale ukazují, že její pěstování má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost. Lokalit vhodných pro pěstování druhu Coffea arabica má podle vědeckých predikcí razantně…4. 8. 2025 -
V letošním roce vychází publikace detailně zaměřená na biodiverzitu lužní…
Ekologické změny a biodiverzita lužní krajiny v oblasti soutoku Moravy a Dyje je název knihy, která vyjde v druhé polovině roku 2025 a která je výsledkem práce širokého spektra odborníků na jednotlivé skupiny organismů. V mnoha…28. 7. 2025 -
Myslivecký kurz pod vedením odborníků LDF MENDELU, 2025/2026
Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU, Ústav ochrany lesů a myslivosti – nabízí zájemcům o myslivost možnost absolvování přípravného kurzu ke zkoušce z myslivosti pod dohledem zkušených odborníků. Absolvování mysliveckého kurzu a zkoušek je…21. 7. 2025 -
Rekonstrukce budovy B v kampusu Mendelovy univerzity
Budova "B" Lesnické a dřevařské fakulty v kampusu Mendelovy univerzity v Černých Polích prochází rozsáhlou rekonstrukcí a v této souvislosti od 1. 7. 2025 dochází ke změnám v přístupu do budovy B a omezení pohybu osob po budově. Hlavní vstup do…30. 6. 2025 -
Ve druhém ročníku studentské soutěže MENDELU Boost uspěl i student LDF MENDELU
Vítězem druhého ročníku studentské soutěže podnikatelských nápadů MENDELU Boost se staly zdravé energetické nápoje. Druhé místo obsadily automobilové doplňky z 3D tiskárny se speciální povrchovou úpravou, třetí místo získaly drony ze dřeva studenta…25. 6. 2025 -
Projekt EuAsiaN-ROOT – výzkum interakcí mezi kořeny stromů, mykorhizou a…
Lesnická a dřevařská fakulta je koordinátorem projektu Horizont Evropa Eurasian Network for Collaborative Research on Tree-Root-Mycorrhizal-Pathogen Interactions in Forest Soils (EuAsiaN-ROOT). Jeho cílem je přinést hlubší porozumění vztahů mezi…24. 6. 2025 -
První ročník design workoutu PLAN&GO: Studenti si vyzkoušeli tvorbu a…
Studenti si v rámci prvního ročníku design workoutu PLAN&GO vyzkoušeli, jak navrhnout a naplánovat vlastní akci – od kreativy až po rozpočet. Vítězný projekt byl následně zrealizován a přilákal řadu milovníků společenských her i dobrého…10. 6. 2025