LDF MENDELU hostila první letní školu projektu EXCELLENTIA, část programu proběhla i v univerzitních lesích

21. 10. 2024

Na Lesnické a dřevařské fakultě a v lesích Mendelovy univerzity se konala první Letní škola mezinárodního projektu EXCELLENTIA zaměřeného na výzkum lesních ekosystémů. Akce se zúčastnilo na patnáct studentů a mladých akademických pracovníků z České republiky, Slovenska a Srbska.

Hlavní část programu byla situovaná do univerzitních lesů, ve kterých hospodaří Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny). Praktická cvičení zahrnovala mimo jiné odběr vzorků ve vybraných porostech: „Rozmanitost zdejších porostů nám umožnila odběr vzorků v různých půdních a mikroklimatických podmínkách. Tato rozdílnost ovlivňuje dynamiku růstu kořenů a symbiotických vztahů s půdními houbami. Odebrané neporušené půdní vzorky jsme následně využili ke klasifikaci a zobrazování kořenů s důrazem na morfotypizaci ektomykorhizních kořenových špiček. Další části letní školy zahrnovaly genetické analýzy rozmanitosti půdních hub, které odhalily druhovou bohatost a strukturu hub v různých stanovištích školního lesního podniku,“ popsala zaměření cvičení Pavlína Pancová Šimková z projektu EXCELLENTIA.

Rozmanité přírodní podmínky lesů Mendelovy univerzity poskytly vědcům taktéž cenné podklady pro diskuse zaměřené na vliv biotických a abiotických faktorů na kořenové systémy. Studenti díky tomu získali ucelený pohled na vliv těchto faktorů, což je nezbytné pro lepší pochopení reakcí lesních ekosystémů na měnící se podmínky, například v souvislosti s klimatickými změnami: „Co se týče zaměření účastníků letní školy, bylo velmi rozmanité. Jednalo se o zkušené začínající vědce, kteří prokázali své znalosti jak v laboratorních, tak v přírodních podmínkách. Dle mého názoru je nejvíce zaujala právě praktická část letní školy, kde si mohli vyzkoušet práci se skenerem kořenů, různými typy mikroskopů a také extrakci DNA z půdy, kterou odebrali při terénním výjezdu. To vše jsou techniky, které mohou dále využít při své práci a studiu,“ zhodnotila účast mladých vědců Aneta Bačová, jedna z organizátorek Letní školy.

Akce podobného zaměření budou pokračovat i v příštím roce: „Letní škola, respektive kurz s názvem The Hidden Half of Ecosystem, je součástí vzdělávací nabídky Lesnické a dřevařské fakulty. Účastníci za něj získávají kredity v rámci Evropského kreditního systému (ECTS). Kurz bude v rámci projektu EXCELLENTIA organizován v ročním cyklu, termín pro rok 2025 zveřejníme na stránkách projektu začátkem příštího roku,“ uzavřela téma Alena Šamonilová z týmu EXCELLENTIA.

Morfotypizace je proces klasifikace organismů na základě jejich morfologických znaků, tedy vzhledových charakteristik. Ektomykorhizní kořenové špičky jsou struktury na koncích kořenů rostlin, kde dochází k vytvoření ektomykorhizní symbiózy. Ektomykorhiza je symbiotický vztah mezi převážně stopkovýtrusými houbami a dřevinami, při kterém si oba organismy vzájemně pomáhají. Houby získávají od rostliny organické látky (cukry), zatímco rostliny profitují z lepšího příjmu minerálů a vody z půdy. U ektomykorhizy zůstává houba v mezibuněčných prostorech kořenů, kde tvoří spletitou síť hyf.

Projekt ERA Chair: Striving for Excellence in the Forest Ecosystem Research (EXCELLENTIA) je financován Evropskou unií, programem Horizon Europe. Vyjádřené názory a stanoviska jsou však pouze názory a stanovisky autorů a nemusí nutně odrážet názory a stanoviska Evropské unie nebo Evropské výkonné agentury pro výzkum. Evropská unie ani orgán poskytující podporu za ně nemohou nést odpovědnost.

Více aktualit

Všechny aktuality